Amsterdam Made juryleden aan het woord

Onderdeel zijn van Amsterdam Made, het bijbehorende Amsterdam Made Keurmerk dragen en zichtbaar zijn op de Amsterdam Made Shop, dat gaat niet zomaar. Wij stellen een aantal strenge eisen aan de makers, waaronder dat ze hun ambachtelijke product duurzaam produceren binnen de landsgrenzen. Om zeker te weten dat de makers aan de eisen voldoen, zetten we onze jury in voor een beoordeling. Een jury waar we trots op zijn! Wie zijn ze, wat vinden zij belangrijk tijdens het beoordelingsproces en wat zijn hun favoriete Amsterdam Made producten? 

Binnen de zevenkoppige jury van Amsterdam Made heeft iedereen zijn of haar eigen expertise. Zo vragen we regelmatig advies aan Peter van der Arend, bevlogen bierliefhebber en bieroloog. Ook werken we graag samen met Tess Posthumus, liquorist, hospitalitydeskundige en meervoudig bekroonde bartender. Roosmarie Ruigrok, duurzame mode-expert, trekken we geregeld aan haar jasje en ook Nathan Wiersma, Amsterdam Made bestuurslid, weten we te vinden voor zijn kijk op duurzame producten.

De design-expert

Ook Frederike Top zet als jurylid haar expertise in om de aanmeldingen voor Amsterdam Made te beoordelen. Frederike studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en heeft haar eigen designstudio in Amsterdam. Daarnaast is Frederike hoofd van de afdeling Product Design aan de Willem de Kooning Academie.

Frederike was al betrokken bij Amsterdam Made vóór de oprichting. “We hebben in de loop der jaren een aantal belangrijke criteria opgesteld voor de producten”, vertelt ze. “Vakmanschap en de professionaliteit wegen zwaar. Een product moet goed gemaakt zijn met oog voor detail en daarnaast ook origineel en duurzaam zijn.”

Omdat het met name voor kleine bedrijven lastig is om veel in PR te investeren, vindt Frederike het belangrijk dat er aandacht is voor lokale (product-) ontwerpers en makers. “Het is lastig opboksen tegen de grote commerciële merken en bedrijven en ik denk dat Amsterdam Made een mooi initiatief is met een kwalitatieve collectie waar je als maker graag bij wil horen.” 

Steun van de Gemeente Amsterdam

De Gemeente Amsterdam wordt ook vertegenwoordigd in de jury, namelijk door Annelies Soede. Zij studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en is via het bedrijfsleven terechtgekomen bij de Gemeente Amsterdam, Economische Zaken. Ze maakte de oprichting van Amsterdam Made en het keurmerk van dichtbij mee in haar toenmalige functie als beleidsadviseur maakindustrie en duurzaamheid en blijft als jurylid verbonden.

Annelies: “Ik geloof in de doelstellingen van Amsterdam Made en hoe het keurmerk en de Amsterdam Made Shop ingezet kunnen worden om goede producten te promoten. En de mensen erachter, die met hun ondernemerschap, creativiteit en innovatief werken de producten bedenken en mogelijk maken.”

De criteria die de jury gebruikt om een product of maker aan te toetsen, zijn samen afgesproken. De juryleden beoordelen ieder voor zich. “Daar waar we het niet eens zijn, bespreken we de achtergrond van hoe ieder tot zijn of haar mening is gekomen. Ik vind de combinatie van ambachtelijk én innovatief werken onweerstaanbaar.”

Mevrouw Hamersma

Karin Richter, voornamelijk bekend onder haar ‘artiestennaam’ Mevrouw Hamersma, is ook onderdeel van de Amsterdam Made jury. Zij is onder andere eigenaar en naamgever van de gelijknamige kookboekwinkel in de Amsterdamse Pijp. Ook verzorgt zij al tien jaar de gerechten voor ‘Mevrouw en meneer Hamersma’ de populaire eet- en drinkrubriek in PS van de Week van Het Parool en Mezzo, de weekendbijlage van het AD. Zij is getrouwd met meneer Hamersma, de bekendste wijnschrijver van Nederland.

Als geboren en getogen Amsterdamse is Karin uiterst chauvinistisch en zet zich dan ook graag in als jurylid voor Amsterdam Made. “Ik vind het leuk om producten met een hoofdstedelijke oorsprong extra in de schijnwerpers te zetten. Voor mij is het proces van beoordelen heel simpel. Hoe smaakt het? Is het lekker? Zou ik er ook enthousiast over zijn als het niet uit Amsterdam zou komen? Alles ter eer en meerdere glorie van mijn hoofdstad.”

Favoriete producten van de jury

Frederike Top: “De Balkonbar. Ik vind dit een mooi voorbeeld van een slim product mét een maatschappelijke waarde. De bedenkers hebben ingespeeld op de behoefte van de Amsterdammers zonder tuin maar wel met balkon, en hiervoor een tafel bedacht die minimale ruimte inneemt maar wel het verblijf op het balkon vergemakkelijkt. Het is een helder ontwerp dat vrij eenvoudig zelf te installeren is. Daarnaast werken ze samen met sociale partners voor de realisatie en gebruiken ze duurzaam hout.”

Annelies Soede: “Super moeilijk te beantwoorden deze vraag, want er is inmiddels zoveel! Voedsel en drank, verzorgingsproducten, kleding, sieraden, tassen en accessoires, woninginrichting, fietsen… Zonder iets af te willen doen aan al die andere makers, komen er drie bij mij naar boven waarvan ik het verhaal extra bijzonder vind: DamPlank – de snijplank die ik zelf alle dagen gebruik –, de borrels van BioSpirits/John B Organic – gestookt door vader en zoon – en tot slot vind ik het verhaal van Friso Heidinga heel bijzonder, de gedrevenheid om zijn ‘Free Wind Saxophone‘ de allerbeste te maken.”

Mevrouw Hamersma: “Ik herinner mij de Eberhardjes heel goed. Die heerlijke koekjes die vernoemd zijn naar de beste burgemeester die de stad ooit heeft gehad, en gemaakt zijn in samenwerking met de beste banketbakker van Nederland, Cees Holtkamp.”

Meer weten over de andere Amsterdam Made juryleden? Je leest het hier.