Amsterdam Made partner: Pantar

In samenwerking met onze partners kunnen wij de lokale makers nóg beter helpen. Amsterdam Made partners zijn bedrijven met een gelijke visie, die onze makers kunnen ondersteunen. Graag delen wij ons inspirerende gesprek met Saskia Floore, directeur van het werkbedrijf van Pantar.

Pantar is ‘de motor achter het sociale werk in Amsterdam’. Kun je dat uitleggen?
Pantar is dé sociaal ontwikkel-werkplek van de Gemeente Amsterdam. Wij hebben zo’n 3000 medewerkers met een beperking in dienst, waarvoor het een uitdaging is om in het reguliere arbeidsproces mee te kunnen. Voor hen verzorgen wij alles wat te maken heeft met werk. Iedereen die kan werken en wil werken, met welke beperking dan ook, is bij ons welkom.”

Hoe ziet dat er praktisch gezien uit?
“We bieden twee soorten werk. De eerste noemen we het vangnet, voor mensen waarvoor werken in een regulier bedrijf eigenlijk te uitdagend is. Wij regelen voor hen beschut werk met weinig prikkels, binnen de muren van Panter. Denk aan werk op onze eigen tuinderij, het inpakken van pakketten, het repareren van fietsen of het reinigen lampen en karren.

Ten tweede bieden we springplekken, dat zijn fijne werkplekken bij opdrachtgevers die tegen de arbeidsmarkt aanzitten, zodat de medewerkers eventueel kunnen uitstromen. Dan werken ze bijvoorbeeld als cateringmedewerker, junior hovenier, chauffeur, schoonmaker of beheerder van een fietsenstalling.”

Een mooi initiatief. Wat kan Pantar voor de bedrijven die zijn aangesloten bij Amsterdam Made betekenen?
“Bedrijven die goed willen doen in hun productieproces en er zorg voor willen dragen dat het op een verantwoorde manier gebeurt, kunnen bij ons langskomen voor advies. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe ze hun social return kunnen inzetten. Dat zijn strategische samenwerkingen.

Ook kunnen de makers een medewerker van Pantar inhuren voor op de eigen werkvloer. Wat we daarbij wel belangrijk vinden, is dat de begeleider van de medewerker ook een rol krijgt. We vinden het belangrijk dat iemand om de juiste redenen een medewerker van Pantar binnenhaalt en dat die ook de nodige begeleiding kan krijgen.

En voor Amsterdam Made makers misschien wel de meest waardevolle: makers kunnen een deel van hun productieproces bij ons uitbesteden. Denk aan het maken, verpakken of inpakken van hun producten.”

Jullie hebben op die manier al samengewerkt met een aantal van onze aangesloten makers.
“Dat klopt! Zo laat Koda haar etuis maken in het naaiatelier van MADE HERE, dat inmiddels ook onderdeel is van Pantar. Ook werd de bekende Amsterdamse Balkonbar hier een tijdje gemaakt en verpakten onze medewerkers de koekjes van Eberhardjes.”

Waarom zijn Pantar en Amsterdam Made volgens jou zo’n goede match?
“Ik weet dat onze medewerkers een hoop taken uit handen kunnen nemen van de aangesloten Amsterdam Made makers, maar óók dat de werkplekken van die makers inspirerende plekken kunnen zijn voor onze mensen om te leren. Wij kunnen hen laten zien wat er in Amsterdam gemaakt wordt en dat ze daaraan kunnen meewerken.

Werkgeluk is ook dat je een product ziet ontstaan, dat het af is wanneer je naar huis gaat. De maakindustrie is voor mij en onze medewerkers daarom enorm belangrijk.”

Tot slot; je best tip voor onze makers?
“Kom eens langs bij Pantar! Wij zijn een houtwerkplaats, magazijnfunctie, naaiatelier, techniekruimte en nog veel meer in één. We hebben een stuk meer in huis dan je in de eerste instantie denkt. Ondernemers kunnen langskomen en zelf bekijken hoe ze onze opties integraal als bedrijf kunnen inzetten. Dit helpt ons ook om verder te ontwikkelen en dat is ook weer goed voor onze medewerkers. Zo helpen we elkaar verder.”